Skip to content
Pow wow av Tommy Orange

Bokcirkeln: Pow wow av Tommy Orange

Istället för att fira Valborg vid en brasa träffades bokcirkeln på Mexikanska Monarkin och diskuterade Pow wow av Tommy Orange. Restaurangvalet var medvetet valt utifrån att karaktärerna i boken äter mycket slabbiga tacos. Så också vi under samtalet.

Pow wow handlar om att leva som infödd i dagens USA, om arv och klass. Boken samlar ett antal människor ur den nordamerikanska ursprungsbefolkningen som alla är på väg till Oaklands stora pow wow (En festival med dans, musik och relationsskapande mellan Nordamerikas olika ursprungsbefolkningsstammar). Alla har sitt syfte med att åka dit: Orvil har i hemlighet övat in en dans som han vill tävla med för att vinna pengar till familjen, Blue vill hitta sin sedan länge bortadopterade dotter, Dene dokumenterar berättelser från olika stammar, Edwin letar efter sin biologiska far, Octavio och hans vänner planerar att råna pow wowen på prispengar …

Pow wow av Tommy Orange
Boken Pow wow av Tommy Orange

Boken är uppdelad i fyra akter med både preludium och interludium. I de två sistnämnda beskriver Tommy Orange de vitas övergrepp mot indianer utan omsvep, placerar mig som läsare i en historisk och samtida kontext. Läsningen är tuff, men inte tung. I de fyra akterna byggs sambanden mellan de till synes obekanta karaktärerna upp. Genom läsningen pusslade jag sakta men säkert ihop relationerna, för alla hänger ihop på ett eller annat sätt.

Min läsupplevelse var omvälvande. Jag läste boken i nästan helt utan paus. Som i en film byggs spänningen upp och Orange placerar ut ledtrådar här och där, som för mig både framåt och bakåt i berättelsen. Det var svårt att lägga ner boken.

Sedvanligt väljer vi ett citat ur boken som säger oss något särskilt. Mitt citat kommer från sidan 228:

Ryggsäcken du bär på har att göra med att växa upp i Oakland. Det ligger betong i den, ett helt block, som är tungt på ena sidan, sidan som inte är vit. Vad gäller din mammas sida, vad gäller din vithet, finns det för mycket där och alldeles för lite för att veta vad man ska göra av det. Du kommer från ett folk som har tagit och tagit och tagit och tagit. Och från ett folk som blev taget. Du är båda två och varken eller. När du badade brukade du titta på dina bruna armar mot de vita benen i vattnet och undra vad de gjorde tillsammans på samma kropp, i samma badkar.

Citatet fångar på ett sätt kärnan i hela berättelsen. Vad det innebär att leva som infödd i dagens USA, vad man har i sitt bagage och hur man ska förhålla sig till sitt arv och sin omgivning. Den splittrade känslan av att vara en del av något som på många sätt utrotats – samt ansvarskänslorna.

Pow wow av Tommy Orange
Bokcirkelns alla tummade exemplar av Pow wow

Jag gav Pow wow en klar femma med motiveringen att boken grep mig totalt, att jag fick lära mig massor av saker om den amerikanska urbefolkningen och att Tommy Oranges språkbehandling är fantastisk.

Läs om andra böcker vi läst i bokcirkeln.

Nästa gång vi ses ska vi prata om Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson.

Pow wow finns att köpa på bland annat Bokus, Adlibris och Cdon.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN