Skip to content
Södervikens mysterier 1: Emma amatördetektiv

Redaktörsuppdrag: Emma amatördetektiv

Det sista uppdraget jag färdigställde innan jag gick på föräldraledighet vid årsskiftet var att redaktörsläsa första delen i Södervikens mysterier: Emma amatördetektiv. Boken är skriven av Sanna Juhlin och lekfullt illustrerad av Katarina Vintrafors. Den vänder sig till läsare i åldern 9–12 år men fungerar utmärkt som högläsning även för de yngre.

Det var december och fullt av julmys på gång. Jag var höggravid och rastlös av att inte kunna röra mig som vanligt så jag njöt verkligen av att få jobba med så energiska karaktärer.

Södervikens mysterier 1: Emma amatördetektiv
Boken tillsammans med mina anteckningar och pennan redo, naturligtvis iscensatt.

Arbetet med boken

Att jobba med Emma amatördetektiv var verkligen lustfyllt! En sån tokig karaktär är rolig, men också utmanande, att ha att göra med. Det är en balansgång att skriva så att personer inte blir för knasiga, eller för den delen alltför ordentliga. För att levandegöra personerna behövs många egenskaper som samverkar, och som läsaren kan känna igen sig i. Jag hjälpte till att utveckla handlingen, knyta ihop lösa trådar och göra karaktärerna mer trovärdiga. Därtill kom det språkliga då berättelsen stod mitt emellan två av bokmarknadens läsnivåer, 6–9 respektive 9–12 år. Författaren och förläggaren hade önskemål om att boken skulle rikta sig mer till den äldre åldersgruppen så därför behövde språket anpassas lite.

Södervikens mysterier 1: Emma amatördetektiv
Uppslaget på sidan 58–59 med Katarina Vintrafors illustration där Adele modigt åker med på Emmas flakmoppe.

Bokens handling

För dig som nu är nyfiken på boken klistrar jag in baksidestexten, som jag skrev i samband med redaktörsuppdraget:

Adele har rest från Australien till Sverige över sommaren för att bo hos faster Emma som hon aldrig har träffat. När taxin stannar utanför Södervikens gulligaste hus vet Adele att hon har kommit rätt. Faster Emma verkar först lite förvirrad över vem Adele är, men snart finner de varandra.

Redan första morgonen hamnar de mitt i ett mysterium när pojken Valle som brukar hjälpa Emma i trädgården ber om hjälp. Varför beter sig Valles pappa så konstigt? Och vad är det för märkligt ljud som kommer från det övergivna huset på andra sidan gatan om natten?

Emma och Adele har snart viktiga ledtrådar att följa: En ketchupflaska och en mystisk person i gul regnrock. Ska de lösa fallen?

Från baksidan av Emma amatördetektiv, Södervikens mysterier 1 av Sanna Juhlin.
Södervikens mysterier 1: Emma amatördetektiv
Uppslaget på sidan 94–95. Också det iscensatt såklart för inte skulle jag använda överstrykningspenna i det här läget.

Emma amatördetektiv är en feelgood-deckare med härlig humor. Arbetet med boken lyste upp de sista veckorna innan jul förra året och jag är stolt över att ha fått vara en del av processen. Läs mer om redaktörsuppdrag jag har gjort här.

Boken är utgiven av Whip Media med formgivning av Anders Nyman. Sanna Juhlin har gett ut mer än trettio barnböcker på flera olika förlag. Katarina Vintrafors har illusterat över femtio barn- och ungdomsböcker.

Är du intresserad av boken? Köp den direkt via förlagets webbshop.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN