Skip to content
Tidens larm av Julian Barnes

Bokcirkeln: Tidens larm av Julian Barnes

Jag hade velat läsa något av Julian Barnes i flera år, men inte kommit mig för. Äntligen fick jag chansen när bokcirkeln valde Tidens larm som nästa bok. I Göteborg verkar det inte finnas någon rysk restaurang, men väl en polsk – så vi hamnade på Krakow.

Tidens Larm av Julian Barnes är en fiktiv biografi över Dmitrij Sjostakovitj, sovjetisk kompositör och musiker. I början av berättelsen står han med väskan packad i sitt trapphus, redo att bli bortförd av Partiet. Sjostakovitj försöker leva och verka som konstnär i ett Sovjetunionen där Makten bestämmer över konsten och där inget utrymme för förhandling finns.

Tidens larm av Julian Barnes
Tidens larm av Julian Barnes

Sjostakovitjs maktlöshet, hans envishet inför att stå ut, mäkta med, går som en röd tråd genom hela boken. Jag kände mig tveksam först, men föll sedan som en fura över det här: Genom att gå emot regimen och göra vad han vill skadar han sig själv, eftersom villkoren för att skapa musik i hemlighet (för den måste skapas i hemlighet då) slår tillbaka på honom. Han skulle behöva gå i exil, men gör han det har Makten vunnit. Envisheten alltså!

Jag är mycket imponerad av Barnes förmåga att gestalta en tid, ett land, en regim som han inte har varit del av själv – så träffsäkert.

Vad vi än gör så får våra beslut konsekvenser, oavsett om vi håller oss till våra principer eller inte. Här stannar jag och hoppas att du också vill läsa den här boken.

Boken finns att köpa på bland annat Bokus, Adlibris och Cdon.

Läs om andra böcker vi läst i bokcirkeln.

Nästa gång vi ses ska vi prata om Geniet från Breslau av Lena Einhorn.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN