Skip to content
Marvatten av Ann Rosman

Bokrecension: Marvatten av Ann Rosman

Jag läste Marvatten av Ann Rosman hösten 2020 för att recensera boken i Biblioteket i fokus. Sedan blev jag föräldraledig och prioriterade bort bloggen ett halvår. Nu sätter jag igång igen med att publicera recensionen här.

I denna sjunde Marstrandsdeckare rullar Karin Adler barnvagnen utmed kajen och längtar tillbaka till jobbet. När exet Göran berättar om en arbetsplatsolycka med dödlig utgång, börjar hon luska på egen hand då de misstänker brott och snart inleds en mordutredning. Samtidigt upptäcker Lotta, hotell Nautics nya ägare, historiska spår som hon inte kan släppa.

Parallellt får vi följa pigan Johanna som var med om storbranden i Marstrand 1867. Allt pekar på att branden uppstod i hennes kök, huset där hotell Nautic ligger idag …

Marvatten av Ann Rosman

I de tidigare delarna har polisarbetet tagit större plats, men får nu stå vid sidan om privatliv, släktforskning och föräldraskap. Nutidsberättelsen känns därför fragmentarisk och spretig.

Men då nutidens kriminalfall tappar mig engagerar branden i Marstrand (som har skett i verkligheten) desto mer. Rosmans gedigna research gör Johannas berättelse levande. Händelsen får oanade konsekvenser inte bara för Johannas familj utan för hela Marstrand. Det är också intressant hur långt en kvinna är beredd att gå för att vara sin man till lags när hon tror sig behöva förtjäna sin plats i hemmet.

Marvatten är inte den starkaste av böckerna om Karin Adler men för dig som uppskattar de historiska skildringarna är boken ändå läsvärd.

Recensionen publicerades först i Biblioteket i fokus nr 1 2021.

Marvatten av Ann Rosman finns att låna på biblioteket, och om du vill köpa boken finns den på bland annat Bokus och Adlibris.

Läs andra recensioner jag skrivit om spänning.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN