Skip to content
Snabbguide till bokutgivning

Redaktörsuppdrag: Snabbguide till bokutgivning

Jag har varit redaktör för boken Snabbguide till bokutgivning av Anders Nyman. Förläggaren och formgivaren som även är författare. Han har samlat alla sina goda råd om att ge ut böcker – snyggt förpackade i en lättläst och pedagogisk bok. Genom åren har han besvarat frågor och formulerat lösningar på alla tänkbara utmaningar som kan uppstå när man ska ge ut en bok. I Snabbguide till bokutgivning finns allt du behöver för att ge ut själv. Boken riktar sig främst till egenutgivare, men kan användas av vem som helst som inte ger ut traditionellt.

Snabbguide till bokutgivning
Anders Nyman har också formgivit boken.

Det var mitt i sommaren som Anders skrev till mig. Hemligt sa han att det var i det stadiet, men kunde jag tänka mig att vara redaktör för boken han höll på att skriva så fort jag kom tillbaka från min föräldraledighet? Ja, så klart sa jag och vips så hade han skrivit färdigt råmanuset och det låg i min inkorg.

Snabbguide till bokutgivning
Boken på uppslaget ”Redaktör” med några av mina arbetsredskap och en av frågeställningarna från arbetet.

Hur gick det till?

I det här uppdraget rörde det sig om en vända med redaktörsläsning och en vända med korrektur. Eftersom texten var relativt klar redan när jag kom in i bilden rörde det mesta arbetet sig kring det språkliga. Utveckla på några ställen, förkorta på andra. Används samma ordformer? Går det bra att använda hen som pronomen? Finns det några luckor eller hänger läsaren med i resonemanget? Går det här säga med färre ord? Hur ser punktlistorna ut?

Snabbguide till bokutgivning
Uppslaget ”Marknadsföring” samt min minnesanteckning om att gå igenom punktlistorna i manuset.

Marknadsföringskapitlet var extra intressant att gå igenom eftersom flera råd är allmängiltiga för att marknadsföra nästan vilken produkt eller tjänst som helst med små medel. Nyttigt för en egenföretagare som mig!

Jag hade roligt, lärde mig massor på vägen och fick visa upp min kompetens. En mycket positiv del av mitt jobb är att få lära mig nya saker varje dag. Läs gärna om mina andra redaktörsuppdrag.

Snabbguide till utgivning är utgiven av Whip Media. Anders Nyman, författaren, har även formgivit inlagan och omslaget. Den tryckta boken är i formatet danskt band och 110 sidor lång.

Är du intresserad av att köpa Snabbguide till bokutgivning?

Här kan du köpa den som fysisk bok.

Här finns den som e-bok.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN