Skip to content
Cykelbudet

Recension: Cykelbudet av Anders Teglund

Min vän Anders Teglund är pianisten, förläggaren – kulturarbetaren – som började cykla för Foodora när coronapandemin ställde in alla hans uppdrag våren 2020. I sin debutbok Cykelbudet skildrar han vardagen under pandemiåret i dagboksform. Jag tyckte så otroligt mycket om den här boken och vill tipsa alla om att skriva upp den på önskelistan. Grattis Anders till en strålande debut!

Med siktet inställt på att arbeta hårt och åstadkomma något av vikt tar Anders läsaren med sig uppför Göteborgs backar dit de som beställer maten bor, genom regn och rusk och snö. Snabbmaten osar ur väskan. De rosa kläderna får honom att smälta in i stadsbilden, sväljer honom nästan till osynlighet.

Det framgår snabbt att han inte bara gigar lite, hela hans dagar upptas av tankar på och engagemang för kollegorna. Han involveras i den fackliga kampen och frågor om arbetsförhållanden. Han använder sitt kontaktnät för att försöka hjälpa och funderar mycket på sitt vita privilegium.

Med tungt hjärta läser jag om alla dessa män, för det är främst män, som försöker försörja familjer och finansiera studier med en lön som i bästa fall kan beskrivas som låg. Och är du inte snabb nog får du inte ens några nya arbetspass. Moment 22, så säg. Även om flera reportage skrivits om situationen för gig-arbetare runtom i världen är Cykelbudet det mest personliga, det mest drabbande.

Parallellt får vi följa Anders musikskapande som tar en annan vändning och kräver nya metoder under tiden som max åtta personer får samlas för underhållning. Han försöker hitta nya sätt att nå ut med musiken och observerar antal lyssningar på Spotify. Här hittar du Anders musik på Spotify om du inte redan lyssnat. Fantastiskt piano! Fina samarbeten på senaste plattan Rekommendationer.

Cykelbudet

Jag älskar bitarna i Cykelbudet där Anders berättar om hur han äger både bilväg och cykelbana. Något som verkligen skiner till, ovanpå det hårda arbetet, är Anders kärlek till att cykla. Jag vill också cykla när jag läser boken, men under helt andra förutsättningar.

Cykelbudet är välskriven, engagerande och högst angelägen läsning om gig-ekonomin och dess baksidor. Läs den och ge bort den i present. Lyssna på ljudboken som dessutom är tonsatt med Anders Teglunds musik. Rekommenderas varmt!

Cykelbudet finns att köpa i bokhandeln. Jag fick tag på mitt exemplar på Bengans i Göteborg. Du kan naturligtvis också låna den på ditt lokala bibliotek.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN