Skip to content
En förlorad man av Jane Harper

Recension: En förlorad man av Jane Harper

En förlorad man av Jane Harper börjar med att Cameron hittas död ute i öknen, illa åtgången av värme och torka. Vid platsen möts hans två bröder, Nathan och Bub, för att identifiera honom och de har själva inte träffats på länge. Vad har fått Cameron att ge sig ut hit ensam? Har han dött av hettan eller har någon tagit livet av honom?

Familjen har ett förflutet kantat av våld och bråk – uppdämd manlig vrede som spänner över generationer. Även om bröderna har försökt gå vidare, finns där mörka hemligheter som Nathan mitt i sorgen börjar nysta i. Det är dags att sluta hålla varandra om ryggen nu.

De bor utanför en liten avlägsen ort, i utkanten av öknen. Ingen kommer till byn om de inte har ett ärende, eftersom byn är sista utposten innan öknen tar vid. På föräldragården bor Camerons fru med deras två gemensamma döttrar, Bub och brödernas mamma och morbror. Nathan har en egen gård inte långt därifrån. Avståndet till all civilisation (Camerons barn deltar i school of the air) ger berättelsen väldigt speciella förutsättningar. Om Cameron blivit dödad finns ju nämligen inte så många att misstänka …

En förlorad man av Jane Harper som ljudbok.

Precis som i Jane Harpers tidigare, Hetta, har värmen en framträdande roll. Värmen är här på liv och död. Jag tycker verkligen om Harpers sätt att skriva, där hon införlivar så mycket natur och miljö i sina spänningsromaner. Naturen är som en egen karaktär, med en makt ingen människa besitter.

Det jag tycker bäst om med En förlorad man är gestaltningen av manlig vrede som går över generationer. Konsekvenserna är allvarliga och långtgående. Vreden smittar. Jag tror inte att jag är ensam om att reagera starkt på den här berättelsen, och förhoppningsvis kan boken fungera som ett talande exempel när man pratar om manlighet och manlighetsnormer.

Dramatiken är lågmäld och det mesta sker eller har skett utanför läsarens perspektiv. Det vi får följa är karaktärerna, deras tankar och samtal och efterskalvet av detta tragiska dödsfall. Boken är en spänningsroman för dig som inte gillar deckare och för blodiga skildringar. Spänningen är ändå tät, och bokens teman är aktuella.

En förlorad man av Jane Harper går att lyssna på via Storytel och Bookbeat. Boken finns också att köpa på bland annat Bokus, Adlibris och Cdon.

Här kan du läsa vad andra har skrivit om boken.

Det här är den andra boken jag läser på kort tid som utspelar sig i Australien. Min recension av Liane Moriartys Nio främlingar hittar du här.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN