Skip to content
Kistbyggarna

Recension: Kistbyggarna av Morgan Larsson

Kistbyggarna av Morgan Larsson var precis vad jag behövde läsa under julledigheten. En bok som lovar både humor och allvar, i en härlig pittoresk miljö.

På en fiktiv ö utanför västkusten samlas ett gäng människor för att gå kursen Bygg din egen kista under två veckor på sommaren. Kittlande, eller hur? Kursledaren Samuel Miller har intentionen om att tankar och rädslor om döden kommer upp vid en sådan uppgift, och att människor behöver prata om och förlika sig med döden. Han har noga valt ut vilka som kommer utifrån deras ansökningsbrev. Inte något först till kvarn där, nej.

Dem han har valt är: Ett par som mötts och blivit kära på äldre dar, en ung men döende konstnär, en man med dödsångest som har tummen mitt i handen, en spänd pjäsförfattare, ett före detta fotbollsproffs och hans fru som behöver en nystart och en utlandssvensk kvinna som ”vill lära sig de svenska koderna på nytt”. Ingen vet riktigt vad de har gett sig in på men alla har sitt syfte med kursen.

Oundvikligt kommer tankar och samtal upp för kursdeltagarna. Den enes rädsla är den andres acceptans. Nya vänskaper knyts, relationer bryts upp, sanningar kommer fram och döden blir allt mer närvarande. Det framkommer dessutom snart att Samuel Miller anordnat kursen inte bara för deltagarnas skull utan också för sin egen …

Kistbyggarna

Kistbyggarna är en härlig bok med varm humor och tänkvärt allvar. Den ömsinta blicken på karaktärerna gör läsningen mjuk och mysig. Både under och efter läsningen kommer tankar om hur fint det är att få mötas med förevändningen att skapa något med händerna, och att de stora samtalen då kan ta plats. När händerna är sysselsatta kommer orden lättare, och det finns utrymme för att öppna sina hjärtan för varandra.

Upplägget påminner till viss del om Nio främlingar av Liane Moriarty, som jag läste i höstas. Det är något visst med böcker där människor som inte känner varandra isoleras tillsammans och vad som händer i det mötet.

Med detta sagt rekommenderar jag boken varmt!

Kistbyggarna av Morgan Larsson finns att köpa på bland annat Bokus, Adlibris och Cdon. Du kan naturligtvis också låna den via ditt bibliotek.

Läs vad andra har skrivit om boken.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN