Skip to content
Detektiv Långöra och Bonkostölden

Recension: Detektiv Långöra och Bonkostölden av Andreas och Emma Svalander

Detektiv Långöra och Bonkostölden är skriven av Andreas Svalander och illustrerad av Emma Svalander. Det är den första i en (hoppeligen) tänkt serie om kaninen Holger som alltid drömt om att bli detektiv. Hans vän Nisse lånar ut en skrubb på marinan där han driver en restaurang och hjälper honom med lite direktmarknadsföring. Och snart har Holger a.k.a. Detektiv Långöra fått sitt första fall att lösa.

Direktör Oxelsvans, en mycket förnäm herre, har fått all sin mat och dryck stulen från sin yacht – det är förfärligt! Inte för att det går någon nöd på honom, egentligen. Men drycken är en mycket exklusiv och ovanlig dryck som heter Bonko. Den är ett slags cider på äpple som kommer från tillverkas utmed Bonkofloden i Västafrika. ”När de små bubblorna når ytan exploderar de och frigör sin doft, smak och färg”, menar Direktör Oxelsvans när han förklarar hur speciell den är. Det låter ju nästan magiskt!

Inget lås är uppbrutet på yachten och inga synliga skador finns. Hur har tjuven kommit in? Ja, Detektiv Långöra får mycket att göra de kommande dagarna …

Detektiv Långöra och Bonkostölden är en supergullig kapitelbok med humor på flera nivåer – både för barn och vuxna. Den är klassad som en bok för sex- till nioåringar, men jag tror att även något äldre barn kan uppskatta den. Boken passar även utmärkt för högläsning! Detektiv Långöra antar sin utmaning, men är både nervös och har sviktande självförtroende. Det är alltså inte bara en bok med ett mysterium, den handlar också om att våga tro på sig själv och att våga be sina vänner om hjälp.

Detektiv Långöra och Bonkostölden

Emma Svalanders illustrationer är det jag tycker allra mest om med boken. De har fina färger, mycket charm och roliga detaljer. Illustrationerna följer och kompletterar berättelsen – ofta med en extra knorr.

Detektiv Långöra och Bonkostölden

Boken finns att köpa online på till exempel Bokus och Adlibris (eller direkt från förlaget Emmagjort), samt att beställa till din lokala bokhandel.

Tack Andreas och EmmaEmmagjort för recensionsexemplaret!

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN