Skip to content
Lärarinnans sång av Vigdis Hjort

Recension: Lärarinnans sång av Vigdis Hjort

I Lärarinnans sång av Vigdis Hjort möter vi Lotte Bøk, en dramatiklärare som ägnar stor del av sin undervisning åt att föreläsa om Berthold Brechts samlade verk. Hon lever ett stillsamt liv som frånskild, nära naturen och med sin dotter på andra sidan jorden i Australien. Förstaårsstudenterna på skådespelarprogrammet är inte alls lika angelägna om att förstå sig på Brecht som hon, trots hennes upprepade försök att argumentera för verkens aktualitet.

När Lotte Bøk får frågan från filmstudenten Tage Bast om hon vill delta i ett konstprojekt som ska undersöka förhållandet mellan liv och undervisning, tackar hon efter viss tvekan ja. Tage Bast följer henne därefter med sin kamera medan hon köper kaffe, undervisar och går i trappor. Motvilligt går hon med på att låta sig filmas i privatlivet och tar med honom på skogsutflykt. Till sitt hem vill hon inte att han ska komma, för så intimt vill hon inte bli granskad.

När Lotte Bøk ser sitt liv med den utomståendes blick börjar hon justera det – tänker andra tankar, klär sig annorlunda, flyttar på och slänger saker. Funderar på om hon skänker pengar till välgörenhet för att det är rätt eller för att det ser bra ut. Hon skäms av bara tanken på att dricka med sugrör som ett barn och ser bort när andra gör det.

Längs vägen vänder Lotte Bøk och blir besatt av att spelas in. Hon regisserar sig själv och tänker ut på förhand vad och hur hon ska göra vid nästa tillfälle. Här någonstans börjar hon svikta. Hon blir mer och mer upprörd över studenternas apati och arrogans inför Brecht. Och Tage Bast fortsätter att filma.

Lärarinnans sång av Vigdis Hjort
Boken tillsammans med fint bokmärke från Rigas nationalbibliotek.

Lärarinnans sång av Vigdis Hjort är ett vackert och skört porträtt av ett sammanbrott. Observatörens blick gör saker med Lotte Bøk som hon inte var beredd på och hon tappar fotfästet helt. Tage Bast med kameran har makten och hon måste förhålla sig till den. Boken är en intressant undersökning av vad som händer med en människa när hon blir satt under lupp.

Översättningen av Ninni Holmqvist är fin. Hon får fram känslan av det försiktiga men ändå handfasta i språket. Trots långa meningar och stycken utan andningspaus är läsningen lätt och luftig. Föregångaren Arv och Miljö står i hyllan här, lite bortglömd, men nu måste jag ge mig på den också.

Lärarinnans sång av Vigdis Hjort finns att köpa på exempelvis Bokus och Adlibris, men du kan förstås också låna boken på ditt bibliotek.

Läs vad andra har skrivit om boken här.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN