Skip to content
De aderton av Anton Berg

Recension: De aderton av Anton Berg

De aderton av Anton Berg börjar med att journalisten Axel Sköld har en teori om att tre stora mord i Sveriges nutidshistoria går att koppla ihop med varandra: Palmemordet, vapeninspektören Algernons påstådda självmord och bilolyckan som dödade journalisten Cats Falck. En och samme man figurerar på fotografier i utredningarna och Sköld gör en radiodokumentär om teorin som han nästan lyckas underbygga helt. Dokumentären publiceras men plockas hastigt ner och Sköld kallas till ett möte med chefen för Sveriges Radio där han får sparken.

Sköld gör vad han kan för att rädda sitt rykte och förhindra att dokumentären klassas som konspiration, men ingen redaktion vill ta i honom med tång efter vad som hänt – tills han får ett mejl med en förfrågan som är svår att säga nej till. En person säger sig kunna bekräfta att hans teori om att de tre dödsfallen är mord utförda av samme man men bevisen behöver Sköld leta upp. Spåren leder bakåt i tiden till ett hemlig organisation bestående av högt uppsatta män, ett olöst kungamord och brevväxlingar mellan Sverige och USA. Snart upptäcker Sköld också att han är förföljd.

De aderton av Anton Berg

Det här är en spännande thriller med snabba svängar och smaskiga konspirationer. Axel Sköld påminner slående mycket om Anton Berg som den radiojournalist han är, och det får mig att undra om det här är en önskedröm som är för bra för att vara sann. Att fiktionen faktiskt överträffar verkligheten.

Anton Berg placerar skickligt händelserna i tid och rum och får läsaren att känna sig både allmänbildad och vilja tro på allt han skriver. Berättelsen är väl underbyggd! Jag gillar den här typen av spänning där det går snabbt, där flera komplexa berättelser vävs in i varandra och där historia och kultur spelar en viktig roll. En riktigt bra debut!

De aderton av Anton Berg finns att lyssna på via till exempel Storytel och Bookbeat. Boken går att köpa via nätbokhandlar som Bokus och Adlibris och naturligtvis kan du låna den via ditt lokala bibliotek.

Läs vad andra har skrivit om boken.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN