Skip to content
Ödesmark av Stina Jackson

Recension: Ödesmark av Stina Jackson

Jag kastade mig över Ödesmark av Stina Jackson så fort den kom som ljudbok. Förväntan var hög efter debuten Silvervägen – och jag blev inte besviken.

Liv bor med fadern Vidar och sonen Simon i avfolkningsbyn Ödesmark utanför Arvidsjaur. De har alltid hållit sig för sig själva, och Vidar har hela Livs liv varit överbeskyddande. Trots alla hennes försök i ungdomen att sticka, lyckades han alltid hitta henne och hämta hem henne. Men sedan Simon föddes har hon försökt ge sig av igen. Nu jobbar hon kvällsskiftet på bensinmacken och håller sig undan grannarnas granskande blickar.

Vidar sägs ha tjänat en hel del pengar på skogsaffärer, men det var längesedan nu. De senaste tjugo åren har han mest gått och surat. Men bröderna Liam och Gabriel har hört att Vidar egentligen är rik och planerar försök att komma åt pengarna. Men det Liam helst vill är att ha ett vanligt jobb så att han kan försörja sin dotter.

Ödesmark av Stina Jackson

Stämningen som byggs upp är hotfull, men svår att sätta fingret på. Genast blev jag nyfiken på vad det är som håller Liv kvar i Ödesmark, vad får henne att stanna hos Vidar trots att hon är vuxen med ett eget (snart vuxet) barn.

Jackson skriver fram naturen så otroligt fint. Skogen kliver nästan inpå knuten, och temperaturen är ibland en fiende, ibland en vän.

Ödesmark är ett välskrivet drama om familjeband, relationer, längtan bort och längtan hem. Det är inte själva spänningen som är det mest spännande, utan det som sägs mellan raderna när karaktärerna knappt ser på varandra.

Jag lyssnade på boken, som är inläst av Marie Richardson, på promenader som blev längre och längre för att jag ville vara kvar.

Ödesmark av Stina Jackson finns att lyssna på via bland annat Storytel och Bookbeat, samt att köpa via t.ex. Bokus och Adlibris. Boken kan du naturligtvis också låna på närmaste bibliotek.

Läs vad andra har skrivit om boken.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN