Skip to content
En stund är vi vackra på jorden

Recension: En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong

En röst så skör att jag vill hyscha åt trafiken, vinden och grannen som slämmer i dörren. Så känns det när jag lyssnar på Ocean Vuongs On Earth We’re Briefly Gorgeous tidigt i februari i år. Boken ska strax försvinna från Storytel tillsammans med tusentals andra titlar från Penguin, och jag letar efter varje möjlig stund att lyssna på Ocean Vuong som läst in sin debutroman. Men dagarna går snabbt, och jag hinner inte lyssna färdigt.

Ett par månader senare blir boken ett ämne för bokcirkeln och den har just kommit ut på svenska med titeln En stund är vi vackra på jorden. Jag börjar om för att ta allt från början. Rösten finns där i översättningen också, tempot, skörheten, det undersökande i språket.

En stund är vi vackra på jorden

En stund är vi vackra på jorden handlar om Little Dog som bor med sin mor och mormor i Hartford, Connecticut. De invandrade till USA på grund av Vietnamkriget, och kämpar fortfarande på en nagelsalong för att ha råd med mat för dagen. Med sig i bagaget har de både trauman och språkförbistring och Hartford bidrar med fattigdom och alienation. Lyfter man blicken från den lilla familjen kan man skönja ett USA med klassklyftor, homofobi, opioidberoende, hotfull maskulinitet och våld.

Boken är ett brev som Little Dog skriver till sin icke läskunniga mor, i ett försök att förstå sin och familjens historia, och om möjligt sin egen klassresa. För vi förstår ganska snart att Little Dog har blivit vuxen, tillägnat sig ett språk och gått på college. Han vågar bara skriva brevet för att han vet att modern aldrig kommer att kunna läsa det. Och det som skulle kunna vara en uppgörelse med barndomen, är snarare en kärleksfull undersökning om vad som har blivit, och hur det har blivit så.

Det är verkligen en undersökning som Vuong gör med den här boken, av klass, historia, etnicitet, kärlek, makt och våld. Hur allt flätas samman och påverkar varandra. Det är inte en kamp på en front, utan flera kamper på flera fronter samtidigt. Och verktygen Vuong har är språket.

Jag älskar läsningen hela vägen igenom, för att boken får mig att känna och uppleva, inte bara se vad som pågår mellan sidorna. För att kärleken är starkt närvarande, även om den är villkorad. För att allt ont Little Dog varit med om ändå skrivs med ett vackert språk, som gör det möjligt för läsaren att ta in, bit för bit.

Tack Natur & Kultur för recensionsexemplaret.

En stund är vi vackra på jorden finns att köpa på bland annat Bokus och Adlibris. Du kan naturligtvis också låna den på närmaste bibliotek.

Nästa gång vi ses ska vi diskutera Hitom himlen av Stina Aronson.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN