Skip to content
Om det inte vore för dig

Recension: Om det inte vore för dig av Delphine de Vigan

I Om det inte vore för dig möter vi Mischka som lider av begynnande demens med afasi. Frustrerat letar hon efter något som påminner, men tappar det igen. Det är grannen Marie som märker det, och stöttar så gott hon kan. Snart klarar Mischka sig inte själv och flyttar till ett boende där hon varje vecka övar med logopeden Jérôme för att hitta och behålla orden. Det är nämligen något viktigt Mischka vill säga till en person från barndomen, och på varsitt håll försöker Marie och Jérôme hjälpa till.

Jag dras med i Mischkas kamp för att nå fram med sitt budskap. Hoppas att hon ska lyckas nå fram i tid. Samtidigt fnissar jag då hon svarar ånej när hon menar okej och när hon kallar biträdet för avträdet. Tufvessons översättning är strålande, och måste ha varit kamplicerad, för att låna Mischkas ord.

Här finns även intressanta spår av kritik mot äldreomsorgen. För i mardrömmarna presterar Mischka inte tillräckligt väl för att stanna på boendet och många köar för hennes plats. Hon är ju bara en gammal dam.

Om det inte vore för dig är en fin, sorglig och stundtals riktigt humoristisk berättelse om att säga vad man vill ha sagt innan det är försent. Om det så är ett tack, eller ett förlåt.

Recensionen publicerades först i Biblioteket i fokus nr 2 2020.

Om det inte vore för dig

Boken finns att låna på biblioteket. Om du vill köpa boken finns den på bland annat Bokus och Adlibris.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN