Skip to content
Punkpoet med svensk brytning

Recension: Punkpoet med svensk brytning av Louise Halvardsson

Punkpoet med svensk brytning av Louise Halvardsson släpptes med pompa och ståt på Belletrist Publishing i mitten av september. Jag besökte den svängiga releasen här i Göteborg och fick njuta av punk och poesi på scen utöver det faktum att författaren läste valda delar ur boken.

I Punkpoet med svensk brytning flyttar Amanda till Brighton för att jobba, festa och förhoppningsvis hitta sig själv. Hennes barndomsvän Kim bor redan där och har på sätt och vis förberett för att Amanda ska ha det bra: boende, jobb, kompisar, underhållning, potentiella ligg … Men sedan drar hon och lämnar Amanda kvar med allt det där som Kim förberett. Den enda regeln är att Amanda inte får ligga med Mannen.

Mycket blir inte som Amanda hoppats på, alkoholen flödar och de medhavda snusdosorna sinar. Hon försöker hitta sin plats och sin röst och trasslar in sig rejält …

Punkpoet med svensk brytning

Punkpoet med svensk brytning bygger till okänd del (helt eller delvis) på författarens egna upplevelser av att som ung ha bott i Brighton. Enligt Louise Halvardssons ord från scenen på releasen beror det på vem som frågar.

Läsningen är nästintill fysisk: smutsiga kroppar i smutsiga lakan, alkoholångor och fylleångest, skam och sång. Språket är så exakt att jag känner dofterna och hör musikens skrän. Det finns stark igenkänning av nervöst identitetssökande, sexuell osäkerhet, vuxenblivande och frigörelse. Boken får mig att längta tillbaka till dekadensen samtidigt som jag blir oerhört tacksam över att tjugoårsåldern sedan länge är förbi. Så mycket mer underhållande att läsa om än att uppleva. Och det är underhållande läsning! Jag klämde i mig hela boken nästan i ett svep.

Punkpoet med svensk brytning av Louise Halvardsson finns att köpa på bland annat Bokus, Adlibris och Cdon.

Läs andras recensioner av boken.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN