Skip to content
Läs dit du reser

Vi är många som tar med oss minst en bok på resan. Kanske är det till och med då vi läser som mest. För att vardagens många måsten är färre. Vad väljer du att läsa när du reser? Fackböcker, romaner, deckare? Jag har ett tips. Ta med dig en bok på resan som utspelar sig på platsen du ska till. Upplev platsen och boken. Helt enkelt, läs dit du reser.

De senaste åren har jag försökt läsa något som utspelar sig på platsen jag ska till. Exempelvis högläste jag och min sambo Förvandlingen av Kafka under några riktigt varma dagar i Prag förra sommaren. Jag såg staden genom Kafka på grund av det. Fint så.

kvartetten
Inför resan-läsning: Kvartetten av Aja Gabel.

Inför vår resa till norra Kalifornien i somras läste jag Kvartetten av Aja Gabel, som delvis utspelar sig i och kring San Fransisco. Efter den var jag ändå inte nöjd, men hade ingen mer på lut. Så när vi kommit fram till Arcata berättade jag för vännen vi bodde hos om min önskan om att läsa något från trakten. Om redwoodskogarna. Han kilade iväg och kom tillbaka med Dear Mad’m av Stella Walthall Patterson.

Ett tummat exemplar av Dear Mad’m

Dear Mad’m är en biografisk roman om en åttioårig kvinna i San Fransisco som efter ett benbrott får höra av läkaren att hon har så unga friska ben – hon kan göra vad hon vill. Åldern spelar ingen roll. Så hon bestämmer sig för att flytta upp till en liten stuga i redwoodskogarna runt Klamath och leva off the land. Väl där möter hon två unga män som bor en bit bort, vilka hjälper henne tillrätta och sedermera blir hennes nära vänner. Det är en fantastisk historia om att leva sin dröm, och om skogen och floderna och naturen i området norr om Arcata.

Jag började läsa Dear Mad’m när vi befann oss i Arcata i början av sommaren men läste inte ut den förrän förra veckan. Det fina med detta är att jag fick befinna mig i skogarna vi vandrat i mycket längre, genom läsningen.

Vill du ha mer läsinspiration för resan kan jag rekommendera artikeln Jorden runt på sju böcker i tidskriften Biblioteket i fokus nummer 2/2019. I artikeln tipsar redaktionen om sju romaner som utspelar sig i varsin av de sju världsdelarna.

Läsningen är en fantastisk möjlighet att resa i tid och rum. Därför är mitt tips till dig: läs dit du reser.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN