Skip to content
Staden av Camilla Sten

Recension: Staden av Camilla Sten

Jag har lyssnat på Staden av Camilla Sten. Det här en rysare som utspelar sig i den fiktiva orten Silvertjärn i Norrland.

Silvertjärn var fram till femtiotalet en gruvort med ungefär niohundra invånare. Så lades gruvan ner och de flesta på orten blev arbetslösa. Under samma period kom en ny präst till Silvertjärn och drog med sig en stor del av befolkningen in i en fanatisk väckelserörelse. En dag 1959 försvann allihop spårlöst och endast ett barn återfanns levande.

Den unga dokumentärfilmaren Alice har hört berättelserna om Silvertjärn av sin mormor, som vuxit upp där men som flyttade därifrån i samband med att den nya prästen kom. I alla år har Silvertjärn tydligen stått tomt. Alice kan inte stilla sin nyfikenhet och samlar ihop ett litet team av vänner och andra som står Silvertjärn nära, för att göra en dokumentärfilm om platsen. De ska tillbringa fem dagar i Silvertjärn och samla material till en pilot. Men så fort de kommit fram börjar märkliga saker att hända.

Jag tyckte att boken var spännande och underhållande. Däremot blev jag inte så skrämd som jag trodde att jag skulle bli. Jag anade ganska tidigt vad de märkliga sakerna berodde på (kan ju inte spoila mer här) och väntade sedan mest på förklaringen. Till detta kommer det faktum att Alice och de andra blir arga på varandra, istället för att bli rädda, vilket också bidrar till att jag inte känner rädsla.

Men jag ville ändå (precis som i många skräckfilmer) ofta skrika: Nej, gå inte in där! för att hjälpa karaktärerna. Lönlöst, såklart. Det har Sten gjort snyggt, att ge mig som läsare mer information än karaktärerna.

Boken är skriven nästan som på recept. Placera ett fåtal människor på en otillgänglig plats med en mörk historia. Se vad som händer. Idén är bra och det är ett klassiskt knep. Sten har säkert sneglat på de stora skräckförfattarna, säg Stephen King för att ta ett exempel, och skapar med små detaljer och stämningar, snabba scenbyten och överraskningar, en berättelse som kittlar och får en att vilja läsa (lyssna) mer.

För dig som vill läsa skräck, men som inte riktigt vågar, kan jag rekommendera Staden som en mjuk ingång. Den har sina spännande och pulshöjande drag, men är inte så läskig att det blir för jobbigt.

Staden av Camilla Sten finns som ljudbok på både Storytel och Bookbeat. Den finns också att köpa på bland annat Bokus, Adlibris och Cdon.

Läs andras recensioner här.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN