Skip to content
Styr din plog över de dödas ben

Recension: Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk

Bokcirkeln träffades i slutet av februari för att diskutera Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk. En bok av Nobelpristagaren i litteratur 2018. Vi ville äta på favoriten Krakow eftersom boken utspelar sig i Polen, men eftersom de hade stängt och huvudpersonen tycker mycket om Tjeckien samlades vi på Gyllene Prag.

Styr din plog över de dödas ben handlar om den äldre kvinnan Janina Duszejko som är en av få bofasta i en liten by på den polska landsbygden. Om dagarna ser hon till grannarnas hus, ställer horoskop och översätter William Blake till polska. Hennes relationer är sparsamma både i antal och ordväxling och i sin natur mestadels praktiska.

En natt hittas grannen Storfot död och tillsammans med den andra grannen Tröger får Duszejko göra en insats för att hjälpa till. Det här är det första i en rad märkliga dödsfall i bygden och Duszejko blir mer och mer övertygad om att det är djuren som slår tillbaka mot människan.

Jag är helt golvad, jag upprepar, helt golvad av den här boken. Läsningen började trevande och jag förstod inte vad det var jag läste – bara att jag tyckte om det. Men bara några sidor in var jag helt fängslad av skildringen av naturen, spänningen i de mystiska dödsfallen och polisens maktlöshet. Flertalet gånger poängteras det hur en utredning skulle komma framåt i ”riktig krim” men här finns varken fingeravtryck eller vittnen. Bara djurspår.

Janina Duszejko är fantastiskt skildrad; hennes kreativa namngivningar av grannarna (ja de heter ju inte Storfot och Tröger egentligen), hur noggrant hon både ställer horoskop och översätter Blake, hennes rättspatos, kärleken till djuren …

Boken ifrågasätter starkt människans makt – över varandra, djur och natur – och söker vända på hierarkierna. Vem eller vad är den starkare? Allvaret i detta skildras med en stor dos humor och uppmuntran till aha-upplevelser.

Förutom det fantastiska språket – översättningen – finns ett antal illustrationer i boken (även i pocketutgåvan) som ger en extra dimension till läsningen. Bidrar till berättelsens tyngd och mörker. Varje kapitel inleds också av ett citat ur William Blakes texter, som fungerar tematiskt och gör mig otroligt nyfiken på att läsa Blake. Det är fantastiskt när litteraturen ger en nya lästips.

Jag kommer definitivt att läsa mer av Tokarczuk.

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk finns att köpa på bland annat Bokus och Adlibris men finns naturligtvis också att låna via ditt bibliotek.

Läs vad andra har skrivit om boken.

Nästa gång vi ses ska vi prata om En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN