Skip to content
Svärmodern av Moa Herngren

Recension: Svärmodern av Moa Herngren

Jag blev tipsad om Svärmodern av Moa Herngren av en vän och hade egentligen inga särskilda förväntningar. Tänkte mig en rolig bok, lite lättsam underhållning sådär. Men jag kastades in i en bergochdalbana av känslor och engagemang. Från första stund förstod jag att den här boken ville att jag skulle välja sida, och det är lätt att bli manipulerad längs vägen.

Svärmodern handlar om Åsa, som är mamma till Andreas och svärmor till Jossan. När Andreas och Jossan tvingas bo hos Åsa på grund av ett stambyte börjar relationen till Åsa knaka i fogarna. Det som Åsa tycker är hjälpsamhet och stöttning upplevs av Andreas och Jossan som ett gränslöst beteende. När Åsa tömmer fickorna på en av Jossans tröjor för att tvätta den så upptäcker hon ett positivt graviditetstest, vilket blir inledningen till en serie händelser som gör att Åsa fryses ut helt.

Svärmodern av Moa Herngren

I läsningen framkommer en mor som har försökt skydda sin son och ge honom bästa möjliga liv, eftersom hans far gång på gång övergav. Hon har ett starkt kontrollbehov som mynnar ur en rädsla för att inte längre vara behövd. Fram kommer också en son som tagit sin mors ord för sanning och först i vuxen ålder, med Jossans hjälp, kunnat se andra perspektiv och bryta sig loss.

Som sagt vill boken få mig att välja sida. Vem har rätt, Andreas eller Åsa? Eller Jossan för den delen. För varför känner Andreas plötsligt att han har fått nog av sin mamma? De har ju alltid stått varandra så nära. Jag står orubbligt på Andreas sida för jag tycker att Åsa konstant går över gränsen, manipulerar och beter sig som ett offer. Stundvis måste jag pausa i min lyssning och djupandas för att orka med henne. Men jag har förstått att andra står på Åsas sida, av motsvarande skäl.

Språket är rappt och tempot högt – jag manas framåt hela tiden. Men plötsligt dras allt ut och vi ska få reda på allas version, tills det har gått varvet runt och varit slut för länge sedan. Boken hade kunnat sluta tidigare, helt enkelt. Trots denna invändning är Svärmodern en bok som engagerat mig, fått mig att skratta, skämmas och vilja säga stopp, nu räcker det! Rekommenderas varmt till alla som intresserar sig för relationer!

Svärmodern av Moa Herngren finns att lyssna på via Storytel och Bookbeat samt att köpa via till exempel Bokus och Adlibris. Du kan naturligtvis också låna boken på ditt lokala bibliotek.

Läs vad andra har sagt om boken här.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN