Skip to content
Totalskada av Helena von Zweigbergk

Recension: Totalskada av Helena von Zweigbergk

I Totalskada av Helena von Zweigbergk får vi möta Agneta och Xavier. De har varit gifta länge, barnen har flyttat ut och deras äktenskap är inne i en ny fas som de båda är ovana vid. Xavier är dessutom nybliven pensionär och har börjat jaga på gamla dar. När han en dag kommer hem med några harar som han skjutit känner Agneta först ett enormt motstånd. Men de bestämmer sig ändå för att bjuda hem några vänner på harmiddag.

När Agneta börjar laga till hararna lämnar hon grytan obevakad en stund, och då händer det förskräckliga. Det tar eld på spisen och i fläkten och snart sprider sig elden till övervåningen. Hela huset brinner ner och det är Agneta som är den skyldiga. Vad går att rädda? Hur ska Agneta kunna klara av att hantera skulden? Vilka är Agneta och Xavier när de inte längre har sitt hus? Och hur mycket påverkas barnen av allt det här?

Totalskada är en roman som verkligen går in på djupet hos mig. Hela känslospektrat aktiveras och jag vet inte vart jag ska vända mig. Ena stunden måste jag plocka upp skämskudden, andra stunden gråter jag hejdlöst för att ingen förstår Agneta. Däremellan passerar stunder av igenkänning, empati, rädsla, ångest och lättnad. von Zweigbergk kan verkligen beskriva relationer och det där spelet vi håller på med.

Jag ställer mig själv frågorna: Vem är man utan sitt hem och sina saker? Hur mycket av oss själva lägger vi in i våra tillhörigheter?

Den enda invändningen jag faktiskt har är det faktum att både Agneta och Xavier köper jeans på Lindex. Är det Xavier som trivs i damjeans eller är det författaren som aldrig varit inne på Lindex? Vi får inte veta vad Xavier tycker om jeansen, och inköpet kommenteras inte av någon, så jag tror faktiskt på det senare, vilket är en bristande om än liten detalj.

Totalskada av Helena von Zweigbergk går att lyssna på via Storytel och Bookbeat. Den finns också att köpa som bok på bland annat Bokus, Adlibris och Cdon.

Läs vad andra tycker om boken här.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN