Skip to content
Gun Love av Jennifer Clement

Recension: Gun Love av Jennifer Clement

Nu har bokcirkeln träffats igen och den här gången läste vi Gun Love av Jennifer Clement utgiven av Albert Bonniers Förlag. Det är en roman om en den unga flickan Pearl som bor tillsammans med sin unga mor i en bil utanför en trailerpark i Floridas ingenstans. Där har de bott sedan Pearl föddes, får vi veta, och bilen har nog inte fungerat sedan dess. Pearl bor i framsätet och hennes mor i baksätet. Deras liv kretsar kring trailerparken, den närliggande soptippen, veteransjukhuset där modern arbetar och flodstranden där de ständigt aktar sig för alligatorer.

Pearl får bara umgås med barn som bor i trailerparken och inte bli för tajt med någon i skolan, säger hennes mor, för man vet aldrig när folk vill känna sig duktiga inför myndigheterna.

Gun Love av Jennifer Clement
Som så ofta äter de inget i boken så vi valde helt enkelt en amerikansk restaurang med vegetariska burgare.

Samtidigt som berättelsen känns som ett tillstånd de lever i, eftersom förutsättningarna de givits inte är goda, börjar Pearl upptäcka att saker händer under ytan i trailerparken. Alla som bor där är riktiga original, men när Eli kommer in i bilden och tillsammans med pastor Rex börjar ”ta hand om” vapen är det som om något eskalerar.

Logiken och livskunskapen som Pearl får av sin mor är helt rimlig i deras värld, men alldeles orimlig och vansinnig för mig. Det speglar så starkt hur ett barn tror på sin förälder och insuper allt som sanningar. En världsbild som formas, bit för bit.

Gun Love av Jennifer Clement

Gun Love var en läsupplevelse utan dess like för mig. Allt skildras ur ett barns perspektiv och skenet bedrog mig flera gånger genom boken. Jag blev berörd och rycktes med. Språket är helt fantastiskt, både poetiskt och exakt. Jag ser fram emot att läsa mer av Jennifer Clement.

Gun Love av Jennifer Clement finns att köpa på bland annat Bokus, Adlibris och Cdon.

Till nästa gång vi ses ska vi läsa Serotonin av Michel Houellebecq. Det blir spännande.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN