Skip to content
23 av Linwood Barclay

Recension: 23 av Linwood Barclay

Den tredje delen i Promise Falls-trilogin heter kort och gott 23 – och här trappas tempot upp så till den grad att jag tvingas sätta mig upp med båda fötterna i golvet för att hänga med i svängarna. I de tidigare delarna har vi fått bekanta oss med bland annat journalisten och änkemannen David Harwood som flyttat hem till Promise Falls med sin son, poliskommissarie Barry Duckworth som kämpar lite i motvind mot politiken och den före detta borgmästaren Randall Finley som med Harwoods hjälp försöker vinna befolkningens förtroende igen.

Redan i del ett och två har underliga saker börjat hända i Promise Falls som i 23 ska få sin kulmen. En student med ”23” tryckt på ryggen skjuts ihjäl på universitetsområdet. På det nedlagda nöjesfältet upptäcks en kväll ett antal blodiga skyltdockor i pariserhjulets gondol nummer 23. Samma antal ekorrar hittas ihjälskjutna on display och buss nummer 23 rusar förarlöst rätt in i en folkmassa. Allt pekar på att siffran 23 är dödsviktig samtidigt som ett antal kvinnor mördas på orten. Ledtrådarna leder åt alla håll, men ett som är säkert är att den 23 maj närmar sig.

23 av Linwood Barclay börjar tidigt på morgonen den 23 maj med att en stor del av befolkningen insjuknar eller dör av magsjukesymptom. Snart är hela akuten full av sjuka och man får reda på att vattnet är förgiftat. David Harwoods flickvän har spårlöst försvunnit, Barry Duckworth är redan på hugget och på väg till vattenverket och Randall Finley börjar dela ut gratis flaskvatten i parken i vad som till synes verkar vara en pr-kupp. Hur ska den här dagen sluta och vad betyder egentligen siffran 23?

23 av Linwood Barclay

Där de tidigare två delarna varit långsamt puttriga tar denna tredje del tag i mig som en virvelvind. Det känns som att jag inte andas över huvud taget de första femtio sidorna. Som i realtid får vi följa med i allt som händer den 23 maj och utan att avslöja för mycket så är det riktigt mörkt.

Linwood Barclay skriver fram mörk och krypande spänning samtidigt som det höga tempot ger mig hjärtklappning. Författaren har jämförts med Steven King och det med rätta. Precis som King lyckas Barclay skapa en småstadsidyll med massor av lik i garderoben. Jag rekommenderar alla som gillar bra spänning att börja med del ett (Sveket) omgående och därefter plöja både Lögnen och 23 i en snabb följd. Du kommer inte att ångra dig!

23 av Linwood Barclay finns att köpa på t.ex. Bokus och Adlibris samt går garanterat att låna via ditt lokala bibliotek.

Läs vad andra har skrivit om boken här.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN