Skip to content
Millys dagbok av Lars Nim

Recension: Millys dagbok av Lars Nim

Millys dagbok av Lars Nim, utgiven av Blue Publishing, utspelar sig på det lite udda Ruto konditori. Max föräldrar bestämde sig en dag för att öppna ett konditori, även om de inte kunde så värst mycket om bakning. Med lite udda menas alltså att bakverken inte är så konventionella, mer om det längre ner.

Max har en egen hund, Milo, och två småbröder som heter Troll och Tryggve. Syskonen är riktiga yrväder som klättrar på allt och rymmer ideligen. Hunden Milo är en klok vän som förstår mycket mer än Max tror.

Millys mamma ska bjuda på finfika men precis innan gästerna ska komma råkar budet som ska leverera tårtan ut för en mindre fallolycka och hamnar ovanpå tårtan. Millys mamma blir stressad och ber Milly att så fort som möjligt ta sig till stans finaste konditori och köpa den dyraste tårtan de har.

Såklart hittar Milly inte stans finaste konditori utan till Ruto – där hon hittar tårtan hon söker. Men vad är det i den mer än hallon? (Läs så får du se!) Väl inne händer många saker på en gång: Milly pratar med en hund, Troll och Tryggve stökar runt, Max försöker hjälpa till och vips så är Millys dagbok borta. Dagboken som hon skrivit alla hemlisar i. Som tur är verkar Max och Milo kunna hjälpa till – eller? Och hur går det sedan med tårtan?

Millys dagbok av Lars Nim
Kakorna jag åt när jag läste smakade precis som de skulle.

Millys dagbok är en mysig bok, full av finurliga förvecklingar, knasiga kakor och busiga barn. De vuxna skildras som lite dumma, vilket ger en extra knorr till berättelsen som tydligt är skriven ur barnens, och hundens, perspektiv. Språket är enkelt och boken är luftigt skriven och passar perfekt för den som knäckt läskoden eller som högläsning. De fina illustrationerna av Sofia Wrångsjö ackompanjerar berättelsen fint.

Värt att kommentera är bakverken på Ruto konditori. Inte bakar Max föräldrar några traditionella kakor, nej, de vill inte vara som alla andra. Det ska vara både nyttigt och kreativt, varför bönor, kikärtsspad, broccoli och rödbeta är några av ingredienserna. Trots det nyttiga ger boken inga pekpinnar – bra där! Hur försäljningen går förtäljer inte historien, men kanske får vi veta mer i kommande böcker.

Millys dagbok av Lars Nim är första delen i serien om Max och Milly. Boken finns att köpa via till exempel Bokus och Adlibris, eller fråga efter den på ditt lokala bibliotek.

Se vad andra har skrivit om boken.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN