Skip to content
Sen for jag hem av Karin Smirnoff

Recension: Sen for jag hem av Karin Smirnoff

Det var efterlängtat när Sen for jag hem av Karin Smirnoff damp ner i brevlådan. Den andra boken i denna trilogi slutade med en bokstavlig cliff hanger, och ända sedan dess har jag undrat: Hur ska det gå för Jana och Bror? Jag har tidigare skrivit om både Jag for ner till bror och Vi for upp med mor här, och varit lyrisk över båda. Även Sen for jag hem var en fantastisk läsupplevelse. Tack Polaris för recensionsexemplaret!

Bror är borta och John är tillsammans med byxkjolen. Jana och Angelika ska fira jul ihop för Angelika bor i Kippogården och bär på ett barn som kanske är Brors. Jussi längtar nog efter Jana men hon förmår inte riktigt tänka på honom. Kommunikationssvårigheterna är kvar och skavet likaså.

I Smalånger pratar man bara när det behövs. Det är dessutom så svårt att säga vad man vill. Minsta lilla motstånd, så fastnar orden på vägen och blir kvar. Så uppfattar jag inte bara Jana utan alla karaktärer i dessa böcker.

Sen for jag hem av Karin Smirnoff
Omslaget är prytt med Helmer Osslunds målning ”Kallsjön, Jämtland”.

I Sen for jag hem flackar Jana mellan John och Jussi men försvarar sig med att hon bara vill ”känna människa”. I Stockholm på vernissagen för utställningen med hennes skulpturer möter hon Nikki. Med henne är det mer än att ”bara känna människa”, snarare som att komma hem, eftersom hon liknar Bror.

Mötet med Nikki tar henne till en västkustsk ö och en alkoholiserad stenhuggare, där hon inser att hon gång på gång möter versioner av sin pappa ”fadren”: männen hon ligger med är fadren, skulpturerna hon skapar är fadren. Men är det här inte lite uttjatat? Att flickor blir ihop med män som liknar deras fäder? Att hon måste blir fri från sina demoner för att få en sund relation? Just det här blir faktiskt mer förutsägbart än spännande och kraftfullt.

Utan Bror vet Jana inte vem hon är. Hon upprepar frasen ”Bror är inte död” för att stanna kvar i dået. Hon känner sig som barnet i relation till sin egen dotter, och det är ju inte så konstigt eftersom hon fått sin egen barndom stulen. Kan Jana bli fri? Är det inte vad allt handlar om, att hon ska bli fri? Från arvet och oket och sorgen.

Jag älskar Smirnoffs blick på Jana och de andra. Mörkret och hårdheten, men ändå är Jana så strävsam, hukar sig och fortsätter framåt. Och humorn som tar sig in som solglimtar på sina ställen. Slutledningsförmågan lånad av Martin Beck, schlagerreferenserna trots Janas motvilja. Smirnoff leker med sina karaktärer och är inte lojal. Och just det tycker jag väldigt mycket om.

Sen for jag hem av Karin Smirnoff finns att köpa via t.ex. Bokus och Adlibris. Du kan naturligtvis också låna boken på ditt lokala bibliotek.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN